Tomas wrote:
En tjock olja minskar visserligen "läckaget" i lagren och därmed stiger oljetrycket. Om man fortfarande kan pumpa fram olja till lagret så är detta en bra sak. Den tjockare oljan är dock trögare att trycka fram till lagren så oljetrycket (som mätaren visar) stiger även p.g.a detta.
Eftersom den tjockare oljan ger större friktionsförluster i lagren kommer värmeutvecklingen att öka där med följden att oljan i lagren inte blir fullt så tjock som man hade önskat, och en del av läckaget kommer därför tillbaka. Kombinerat kan detta innebära att trycket fram till lagret minskar men trycket man avläser på mätaren ökar med en för tjock olja.
Var går då gränsen? Den borde variera med lagerdimensioner och spel samt med pumpens och kanalernas utformning.
Tomas
Egentligen kanske man då inte ska gå ifrån Porsches rekomendation om viskositet även om man idkar bankörning.
Detta för att motorns oljepump/oljekanaler och motorns lagerspel är dimensionerat för den viskositeten,utan kanske istället titta mera på värmetåligheten hos dom olika oljorna?
Broberg wrote:Okej, då sköter vi det så i framtiden
Amen!
PORSCHE, Probably the best car in the world.
WWW.AUTOLAB.NU (under ombyggnad)
Officiell ITS FUN sponsor
Aktuellt: Lanserar inom kort modernaste formen av GPS spårning till din bil.
PCS #8090
Egentligen kanske man då inte ska gå ifrån Porsches rekomendation om viskositet även om man idkar bankörning.
Detta för att motorns oljepump/oljekanaler och motorns lagerspel är dimensionerat för den viskositeten,utan kanske istället titta mera på värmetåligheten hos dom olika oljorna?
Jag tror det är en bättre ide att se till att hålla oljetemperaturen måttlig, t.ex genom att se till att oljekylaren är rengjord eller kanske montera en större om det krävs.
Sedan är frågan vad för typ av användning Porsche baserat sin rekommendation på?
Dessutom tillkommer faktorn slitage, efter 20 000 mil är lagerspelet antagligen större än det Porsche räknade med när de skrev sin rekommendation. En mer sliten motor kräver en tjockare olja.
Tomas
[size=75]1988 944 Turbo S
Bosch HFM5 MAF, eget MAF-chip, mappar för bensin & E85.
3" avgassystem med separat rör för wastegate, Tial 38 mm wastegate, modifierad intercooler, 944 NA kamaxel, Siemens #72 spridare, Bosch 044 bränslepump.
Innovate LM-1 bredbandslambda med dataloggning.
Öhlins stötdämpare fram och bak, justerbara i kompression och retur. Borttagna torsionsstavar, gummibussningar bytta mot plast och länklager.
Victor LeMans 9,5+11x18" fälgar med Toyo R888 265+295 däck.[/size]
Har tidigare kört med 5w 50 olja, och får fullt oljetryck vid kallstart, och ligger mellan 2,5 och 4 beroende på temp vid varm motor.
Nu kör jag med 20w 50 olja och upplever att jag har ett lägre oljetryck vid kallstart än tidigare, alltså precis under 5 på mätaren.
Dock får jag ett högre oljetryck när bilen blivit lite varmare, och ett normalt oljetryck när motorn har arbetstemp.
Kanske beror detta bara på att det är kallare ute nu?
Sen funderar jag lite på hur motorn mår om jag får ett lägre oljetryck med en tjockare olja? Oberoende utomhustempratur..
Tomas wrote: Jag tror det är en bättre ide att se till att hålla oljetemperaturen måttlig, t.ex genom att se till att oljekylaren är rengjord eller kanske montera en större om det krävs.
Sedan är frågan vad för typ av användning Porsche baserat sin rekommendation på?
Dessutom tillkommer faktorn slitage, efter 20 000 mil är lagerspelet antagligen större än det Porsche räknade med när de skrev sin rekommendation. En mer sliten motor kräver en tjockare olja.
Tomas
Tyvärr sittert det ju ingen oljetempmätare orginal i 968:an utan det blir att kolla på oljetrycksmätaren när det är normaltemp på oljan o därmed läge o kunna gasa hårt (typ svänga ur depån o in på banan),men hur varm motorn blir ser man ju inte då.
Jeg finner bare helsyntetisk 5w40 olje hos Biltema og Bilextra. Vil dette fungere bra? Ser de fleste på forumet anbefaler *w50 olje.. Jeg må bytte olje idag og helst uten å bruke alt for mye penger på det..
sevenord wrote:Jeg finner bare helsyntetisk 5w40 olje hos Biltema og Bilextra. Vil dette fungere bra? Ser de fleste på forumet anbefaler *w50 olje.. Jeg må bytte olje idag og helst uten å bruke alt for mye penger på det..
Fanns ju 5w50 också, http://biltema.no/no/Bilpleie/Olje-og-S ... olje-5W50/" onclick="window.open(this.href);return false; . Brukar alltid ha en 10l dunk i garaget . Men ska du inte köra bana så kan du lika gärna köra på 5w40.
Hvorfor fant jeg ikke den der selv? Takk uansett! Nei jeg har vel ikke tenkt meg på bane, men om 5w50 funker bedre for aktiv kjøring så kjøper jeg heller den.
firefish wrote:På en V8 är tumregeln att du tappar 15 hk (på topp) per 10 steg i viskositet, dvs en 50-olja stjäl 30 hk mer jämfört med en 30-olja.
Så behöver du inte en 50-olja så ta en lättare.
Fast det där kan ju inte stämma... det finns ju faktiskt motorer med färre än 30Hk (inte så många V8or iof) och de orkar ju gå även om man häller i en tjock olja. Det måste ju vara ett procentuellt effekttap man gör inte ett exakt antal hästkrafter!. Om det öht stämmer för moderna oljor som ju kan vara både lättflytande när det är kallt och hålla viskositeten uppe när de blir varma, som t.ex 5w-50.
Bra poäng, men det borde kanske inte vara procent utan mer ett fast/ungefärligt antal extra hästkrafter per motortyp som går till att slunga runt veven i den tjockare oljan. En liten motor har mindre area roterande delar som vispas i oljan och kräver då mindre mängd energi för att veva runt veven.
Men att tjockare olja stjäl effekt stämmer nog för alla oljor. Kanske inget oljetillverkarna skryter om dock, så det är möjligen därför man inte ser så mkt om det. Men det var väldigt tydligt när man följde tex Castrol Syntech's marknadskampanj och motorbyggartävling i USA förra året. När det pratades om "better protection" osv så var det den tyngre oljan, när det pratades om effekt var det den tunnare oljan.