Bytt kolvringar, behöver dessa köras in?
Jag förstår att jag inte ska ligga på 6000 varv konstant vid körning (som om jag gjorde detta ) men är det något speciellt jag ska tänka på? Om allt går som det ska så tänkte jag börja köra imorgon kväll, tjohoo!
Tänkte byta olja iaf efter 100 mils körning (kommer nog ta mig flera månader =/ )
Köra in kolvringarna går bara i ett nyhenat(honat) cylinderlopp. Gärna med lite halvdan mineralolja så det går fortare. Loppen fungerar då som våtslippapper och då får kolvringarna sin riktiga form. Gärna belasting och accelerationer som tvingar ut kolvringarna. Ingen fiskörning!
Fredrik Torkildsen
I couldn't find the sports car of my dreams, so I built it myself. -Ferdinand Porsche
gegge wrote:Köra in kolvringarna går bara i ett nyhenat(honat) cylinderlopp. Gärna med lite halvdan mineralolja så det går fortare. Loppen fungerar då som våtslippapper och då får kolvringarna sin riktiga form. Gärna belasting och accelerationer som tvingar ut kolvringarna. Ingen fiskörning!
Nja, kromade ringar skall inte slitas in. Kromet är extremt tunnt och när det är bortslitet är ringen slut. http://www.precisionproductsuk.com/piston.htm
Med alusil cylindrar så är loppen i stort sett blanka efter honing och behöver inte mycket inkörning heller. Kör som vanligt!
Bngt
951-91, egna chip (och alldeles för mycket pengar spenderade)
Visste inte att toppringen i 951 var kromad Är dessutom loppen blanka förstår jag inte riktigt hur oljefilmen ligger kvar. Måste kolla upp det, gissar att alusil och nikasil är lite speciellt i många avseenden. Länken gällde förresten dieslar.
Fredrik Torkildsen
I couldn't find the sports car of my dreams, so I built it myself. -Ferdinand Porsche
Man använder hypereutektisk aluminium som innehåller så mycket kisel att det bildas kiselkorn. Efter borning så friläggs dessa korn med en etsningsprocess. Det leder till att ringarna glider mot en extremt hård yta och att olja kan ligga i dalarna runt kornen. Eftersom material i kolvar och cylindrar är samma kan man ha extremt litet kolv-cylinderspel. Kolvringarna har rätt gap från början och det ändras i stort sett inte.
Alltså, byta ringar behövs bara om ringarna har slitit ner kromet. Omborrnning och honing måste göras enligt KS process. Kolvar med järnbeläggning måste användas.
Bngt
951-91, egna chip (och alldeles för mycket pengar spenderade)
Ja, första länken handlade om dieslar men min poäng var att kromade ringar formar loppet och järnringar formas av loppet. Ringar i ett järnlopp sliter ner topparna efter honing tills anliggningsytan är lagom stor för ringtrycket. I alusil finns inga metalltoppar att slita ner. Kiselkornen slits i stort sett inte. Däremot kan de ryckas loss ur matrisen med tiden.
bngt
951-91, egna chip (och alldeles för mycket pengar spenderade)