Att trimma en 944 Turbo - Läs detta först!

Här sparas bra information och värdefulla tips om våra bilar!
Post Reply
Message
Author
User avatar
Erol
Moderator
Posts: 4321
Joined: 2005-12-20 14:11:36
Bilmodell: 951 Snart körbar
Årsmodell: 1986
Location: Eskilstuna
Contact:

Att trimma en 944 Turbo - Läs detta först!

#1 Post by Erol »

Innan du börjar att modifiera/trimma din bil, läs HELA denna tråd!

Vi rekommenderar starkt att du ser över din bil och ersätter allt som kan behöva bytas ut. Framför allt rekommenderar vi att du se över bränsleledningarna som sitter i motorutrymmet, eftersom detta kan hända ... och det är inte helt ovanligt att dessa börjar läcka.

Innan du sätter igång att trimma, kom ihåg att detta inte är en Nissan Skyline eller en Toyota Supra, eller någon form av "tuning-bil", det finns inte ett stort utbud med eftermarknadsdelar som passar direkt från hyllan för dessa bilar. Många förbättringar som ägare gör på dessa motorer är specialanpassade lösningar, av ägarna eller en verkstad som är specialiserad på Porsche/944 Turbo.


Innehållsförteckning till nedanstående inlägg:
 • Saker du bör göra innan du modifierar din bil
 • Enkla förändringar
 • Avancerade ändringar
 • Piggybacks & Standalones
 • Bromsuppgraderingar
 • Uppgraderingar av chassi
 • Användbara webbplatser
 • Lista över rekommenderade ändringar
 • Ordlista över facktermer och förkortningar


OBS!
Än så länge finns bara de sju första inläggen publicerade, jag kommer fylla på med inlägg i tråden inom kort!


Om du fortfarande har frågor eller funderingar när du läst igenom hela tråden, skapa då en tråd (med tydlig rubrik vad tråden handlar om) i forumet "Teknik & Trim".


Mvh Erol
-Siktar på 450 hk-
Honat och modifierat block, vevstakar/kolvar balanserade, planad topp 8,9-1, mirafrästa säten/ventiler, portade kanaler - ökat flöde 11% på inlopp, 9r kamaxel, hårdare ventilfjädrar, Garret GT3271, lättat svänghjul med 60-2 trigger, SPEC 3 hybridkoppling med aluminiumtryckplatta, Nira i3+, separata tändspolar. 1200 cc spridare, 044 pump, 8mm bränsleledning samt E85.

Min biltråd: http://www.944sverige.com/forum/viewtopic.php?t=6600

User avatar
Erol
Moderator
Posts: 4321
Joined: 2005-12-20 14:11:36
Bilmodell: 951 Snart körbar
Årsmodell: 1986
Location: Eskilstuna
Contact:

Re: Att trimma en 944 Turbo - Läs detta först!

#2 Post by Erol »

Saker du bör göra innan du modifierar din bil

1) Se till att du har fräsch kamrem och balansaxelrem samt att spännrullar är i bra skick. Att ha nya fräscha remmar är av stor vikt för att minimera risk för ett motorras, felaktigt underhåll har lett till döden för många 944-motorer. Underhållsinfo finns på Clarks Garage, se här.

2) Kontrollera att du inte har några läckage (åtminstone inga stora sådana). Dessa bilar läcker ofta i packboxar och det tar en viss ansträngning för att spåra upp och stoppa dessa läckor. Dessa läckor kan göra en hel del skador, särskilt på gummiupphängning. De kan också leda till en motorbrand. Kontrollera också efter avgasläckage, grenrörssprickor m.m. dessa kan orsaka dålig respons och effektbortfall, även bränsleförbrukningen kan påverkas samt att det kan ge fel värden vid besiktning.

3) Kontrollera vakuumläckor. Dessa bilar är 25 år gammal och gummikomponenter bryts ner och spricker. Detta är ett bra tillfälle att byta ut vakuumslangar, detta är billigt och värt vartenda öre. Du kan kontrollera ditt system för läckor med en teknik som demonstreras i filmen i länken nedan.
http://www.youtube.com/watch?v=AL3jbcrqY8g

4) Se till att dina bromsar är i bra skick. När byttes bromsvätskan senast? Hur ser klotsarna ut? Kontrollera bromsoken, kolla efter skador och läckage.

5) Utför en noggrann inspektion av chassikomponenterna. Om du skall trimma din bil, kommer fjädringen så småningom att behöva åtgärdas. En uppfräschning/uppgradering kommer att göra bilen roligare och säkrare.

6) Montera en mätare för bredbandslambda. Att ha ett felaktigt luft/bränsle-förhållande (särskilt mager) vid höga laddtryck kan snabbt resultera i motorhaveri. Dessa motorer har potential men de är sköra i vissa avseenden och du måste förstå vad som händer. Om du ska göra betydande ändringar installerar du en datalogger, då kan du noggrant analysera vad som sker med luft/bränsleblandning, varvtal, TPS m.m.
-Siktar på 450 hk-
Honat och modifierat block, vevstakar/kolvar balanserade, planad topp 8,9-1, mirafrästa säten/ventiler, portade kanaler - ökat flöde 11% på inlopp, 9r kamaxel, hårdare ventilfjädrar, Garret GT3271, lättat svänghjul med 60-2 trigger, SPEC 3 hybridkoppling med aluminiumtryckplatta, Nira i3+, separata tändspolar. 1200 cc spridare, 044 pump, 8mm bränsleledning samt E85.

Min biltråd: http://www.944sverige.com/forum/viewtopic.php?t=6600

User avatar
Erol
Moderator
Posts: 4321
Joined: 2005-12-20 14:11:36
Bilmodell: 951 Snart körbar
Årsmodell: 1986
Location: Eskilstuna
Contact:

Re: Att trimma en 944 Turbo - Läs detta först!

#3 Post by Erol »

Enkla förändringar

Vilka ändringar bör jag göra? De flesta människor börjar med de billiga och mest effektiva modifieringarna.

Utan inbördes ordning:
 • Test rör/De-Cat (ta bort katalysatorn och ersätta med rakt rör) Rekomenderas inte på bilar efter -88
 • Byte av wastegate (minskar ”spool upp”-tid och öka prestandan på högre varvtal)
 • Chip + höjt laddtryck (ökar hela motorns prestanda, ändrar tändning, bränsle) Brukar ge ca 270 hk på 220 hk modellerna och ca 295 hk på 250 hk modellerna.
 • MAF (tar bort den restriktiva lufmängmätaren och ersättas med en MAF, ofta tillsammans med ett ”piggy back”-system eller andra chip)
Uppgraderingar som kan vänta tills du gjort de ovanstående:
 • 3 "Avgas eller större
 • Spridare och bränsleregulator
 • Större turbo
 • Topplocksoptimering (portning, planing, byta styrningar och tätningar)
 • Kamaxel
 • Intercooler (ombyggnad till FMIC, med större kapacitet)

Fördjupning i val av trim/modifiering.

Vilka Chip ska jag skaffa om jag vill behålla luftmängmätaren?

De 3 mest populära alternativen är:
 • Sandén´s Chip (väldigt känd mekaniker inom 924/944/968-världen) http://www.sanden.nu" onclick="window.open(this.href);return false;
 • Bengt´s chip (forumsmedlem som gör egna program, rekomenderas av många på forumet)
 • Revline Racing´s Chip – http://www.revline.se" onclick="window.open(this.href);return false; eller kontakta ”Gurra” på forumet.
Så vilken ska jag välja?
Jo det är ditt val i slutändan. Jag har listat de 3 vanligaste, googla och skaffa en egen uppfattning om vilket chip du skall använda i din bil.


Jag vill inte behålla min lufmassemätare och vill ha en MAF-lösning istället, vilken ska jag köpa?

Här har du 4 sorter att välja mellan:
 • Tomas MAF-kit (forumsanvändare som utveklat ett eget MAF-kit)
 • Lindsey Racing Quad M
 • Vitesse V-MAF +
 • Rogue Tuning M-Tune
Tomas kit
Kittet använder HFM5 det är den modernaste generationen av Bosch luftmassemätare. Helt omskriven luftflödes och lastberäkning anpassad för HFM5. Lufttemperaturkorrektion ändrad för MAF och med bibehållna startegenskaper. Specialskriven programfunktion för att hantera störningar från recirkulationsventilen. Optimerad kallstart. Filtrering av flödessignalen anpassad för MAF. Möjlighet att växla mellan chippets två omgångar datamappar samt mellan open loop och closed loop lambdakontroll oberoende av varandra. Tvådimensionella bränsle fullgasmappar för snabbaste spool up oberoende av turbomodell. För mer info besök följande länk: forum/viewtopic.php?f=6&t=17846" onclick="window.open(this.href);return false;

Lindsey´s Kit
Lindsey racing Quad M MAF-kitten levereras med MAFterburner piggyback. Med hjälp av MAFterburner och en laptop kan du justera bränslevärden i realtid och datalogga bränslevärden, insugsluft etc. Revline Racing är återförsäljare för Lindsey Racings produkter i Sverige, ett MAF-kit kostar runt 13.000:- läs mer på: http://www.revline.se/prod/porsche/RR350Maf.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Vitesse´s Kit
V-MAF+ använder en "riktig MAF kod" där Chip har skrivits om för att acceptera MAF med användning av valfritt piggy back system. Systemet innehåller en MAP-sensor som tillåter DME styra bränsle och tändning baseras på laddtryck. Satsen kan programmeras för olika stora storlekar spridare. Programvaran har skrivits för att fungera i ”semi-batch”-läge för att ge lika bra tomgång med större spridare som med original. Detta kit kommer att fungera med alla modifikationer som du gör före och efter du köper satsen. De erbjuder också en piggyback för finjustering, dataloggning och öka kontrollen. V-MAF+ börjar på $ 1.250 För mer info besök http://www.vitesseracing.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Rouge Tunig´s Kit
M-Tune använder också en "riktig MAF kod" och använder också en 3D uppslagstabell för tändnings- och bränsletabell som ändrar hur motorn reagerar på gas och tryckförändringen. Denna MAF fungerar på alla motorkonfigurationer, även om du ändrar den efter att du har installerar MAF, det är fördelen med den riktiga MAF-koden och 3D-tabeller. Rogue erbjuder nu en "DME-gränssnitt" som låter dataloggen finjustera motorn. M-Tune börjar på $ 1.100 För mer info besök: http://www.roguetuning.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

** Samtliga stöder E85, men större spridare behövs och en större bränslepump.


Jag vill öka laddtrycket, hur gör jag detta?

Först och främst måste du ett nytt chip, som möjliggör att du kan öka laddtrycket. När du har fått chipet, behöver du justera upp laddtrycket antingen med en hårdare wastegate-fjäder eller via en laddtrycksstyrning. De flesta människor är nöjda med en manuell laddtrycksstyrning (pysventil) som du kan köpa på någon tuning-butik. Alternativet är använda en elektronisk laddtrycksstyrning för att få bättre kontroll på laddtrycket.


Varför ska jag uppgradera min wastegate?

Jo det är enkelt. Original wastegate öppnar tidigt på grund av den svaga fjädern och börjar läcka innan du når max laddtryck, vilket skapar fördröjning av laddtrycket och lägre laddtryck på högre varv.

Vad ska jag köpa?

Sandén säljer förstärkta fjädrar till din wastegate eller så byter du till en Tial 38mm wastegate. OBS! Tialen är inte ”bult on”, men det finns adapterplattor att köpa för att den skall passa.


Jag vill uppgradera min avgassystem, vilket märke och hur stor ska jag ha det?

Det spelar ingen roll vem som gör ditt avgassystem eftersom prestandan är lika i slutändan.
Storleken de flesta skulle rekommendera är tre tum, fyra tum behövs inte föränns du når 400+ hk, tre tum är fortfarande tillräckligt stort att räcka till upp till 400 hk.

Kostnaden varierar beroende på vem som gör det åt dig, bäst att är ringa runt.


När ska jag skaffa större spridare? Ska jag byta till en större bränsletrycksregulator? bränslepump? Kan jag köra E85?

Du bör uppgradera dina spridare när du skaffar en större turbo än standard K26/6 eller 26/8. De flesta chiptillverkare kräver att du skaffar en 3 bar bränsletrycksregulator, för att få ut det mesta av dina spridare.

En frisk bränslepumpen klarar ca 370 hp, ett bra tips är att reläkoppla pumpen med nya kablar direkt från batteriet, då det vid flera tillfällen uppmäts låg spänning i originalkablage (runt 11 volt), använd originalkablarna som styrström till reläet.

Om du vill köra E85, behöver du en större bränslepump och spridare. En Bosch 044 pump rekommenderas av många och brukar hänga med till ca 500 hk på E85.
-Siktar på 450 hk-
Honat och modifierat block, vevstakar/kolvar balanserade, planad topp 8,9-1, mirafrästa säten/ventiler, portade kanaler - ökat flöde 11% på inlopp, 9r kamaxel, hårdare ventilfjädrar, Garret GT3271, lättat svänghjul med 60-2 trigger, SPEC 3 hybridkoppling med aluminiumtryckplatta, Nira i3+, separata tändspolar. 1200 cc spridare, 044 pump, 8mm bränsleledning samt E85.

Min biltråd: http://www.944sverige.com/forum/viewtopic.php?t=6600

User avatar
Erol
Moderator
Posts: 4321
Joined: 2005-12-20 14:11:36
Bilmodell: 951 Snart körbar
Årsmodell: 1986
Location: Eskilstuna
Contact:

Re: Att trimma en 944 Turbo - Läs detta först!

#4 Post by Erol »

Jag vill ha ännu mer effekt, vad ska jag göra nu? Optimera toppen?
Behöver jag en större turbo? Kammar?Optimera Toppen

I detta skede ger en optimering av toppen ingen högre toppeffekt, eftersom du har nått det maximala luftflödet som turbon kan flöda. Du kan där emot få ett bättre register med bättre flöde i toppen, vilket kan göra en hel del för körbarheten. Är du ute efter mer toppeffekt är nästa steg en större turbo.

Jag vill få toppen optimerad, vad ska jag göra och var ska jag vända mig.
Du kan lämna in toppen till din lokala motortrimmare och få den portad och planad, passa på att se över tätningar och styrningar till ventilerna när du ändå håller på samt ev. uppgradera ventilfjädrarna. Räkna med att det kostar ca 10-15.000:- för att få toppen optimerad och genomgången. Några som har erfarenhet av att optimera toppar till 944 är GT-motorsport i Helsingborg, Sandén Bilteknik i Kungsbacka och Tom´s Motor i Eskilstuna.

När du fått toppen portad, bör du ta itu med insuget. Se till att få det matchat med din topp för bästa flöde.
Eller så kan du köpa ett eftermarknadsinsug från Lindsey Racing. Det är inte rekommenderat att bygga ett eget insug om man inte är ordentligt insatt i hur plenium och runners påverkar motorns karaktär.


Jag vill byta min turbo, vilka val har jag?
Svaret är att du har en massa val. Men inte så många bolt on val.
Originalaggregatet är en turbo en K26/6 och på en Turbo S (och bilar från -89 och senare) är det en K26/8. Skillnaden? Avgashus och turbin på en K26/8 är större än på K26/6. 8 cm2 vs 6cm2. Ett större avgashus ger mindre avgasmottryck som i sin tur ger dig lite mer effekt. Med en K26/6 kommer du att nå 1 bars laddtryck på 3:ans växel vid ~ 2900 rpm och K26/8 är ~ 300 rpm senare.


Uppgraderingar för bilar med K26/6 är:
 • K26/8 - den enda anledningen du väljer denna turbo är att K26/6 är i behov av en renovering och du passar på att göra en lätt uppgradering för en billig peng. Helt bolt on lösning för den som inte har möjlighet/kunskap att modifiera dit ett annat aggregat.
 • K27/6 Denna Turbo är en hybrid av en K27/8 och K26/6, kompressorn från K27 och # 6 huset från K26/6. Denna turbo är bra för ~ 335rwhp med spool up ungefär som K26/8, men erbjuder mer effekt på högre varv.
 • K27/8 är från de äldre 911 turbos. Med spool up ~ 200-300 rpm senare än K27/6 men erbjuder mer effekt, upp till ~ 350rwhp.
Båda aggregaten i K27 serien kräver en ändring på en vattenledning, du kan ta reda på hur man gör detta genom att du Googlar på "K27 installation"

Du kan också få en turbobyggare att sätta i en större kompressor på din originalturbo för att öka flödet, slå en signal till SL Turbo, GIK Turboteknik eller Turbocenter för att få dagsaktuella priser.


Några populära val är:
 • Vitesse steg 1 - fullt laddtryck 1,0-1.2 bar vid ca 3000-3200 rpm vilket är ganska snabbt, de lovar att turbon är bra för ca 400 hk, detta är en bra turbo för att ge dig den bästa spool up och med en bra effektkurva med bra mellanregister och inte bara hög toppeffekt. De erbjuder denna turbo med deras V-MAF + kit och Piggyback kit för $ 3750.
 • Vitesse steg 3/3+ - är större än steg 1. Det kommer att ge dig 1,0 bar runt 3200-3400 rpm. Turbon kommer att räcka för ca 450-500 hp med god spool up för att ge utmärkt mellanregister och toppeffekt. De erbjuder denna turbo med deras V-MAF + kit och en piggyback kit för $ 4195. Denna turbo är en av de mest populära turbos på marknaden. Om du vill se dyno diagram, besök deras hemsida!
 • Lindsey Racing Super 48/# 8 (som är en "T04E trim 50" med KKK # 8 replika-avgashus) - en mycket populär turbo, Vid effektmätningar har det visat sig att den har spool up som motsvarar en K26/8, men med ett bibehållet vridmomentet där det med en K26/8 avtar vid ~ 3600 rpm och sjunker, vridmomentet på denna turbo fortsätter fram till ca 4100 rpm vilket ger dig utmärkt mellanregister, Turbon klarar av att leverera runt 350 RWHP @ 1,25 bar. Priset är från $ 1255 +
Lindsey racing och Vitesse erbjuder också större turbos för mer effekt, besök deras webbsidor och för komplett sortiment.


Jag hittade en Garrett GT-serien, Holset eller Precision turbo, passar dessa?
Ja de passar (om det är en lämplig storlek) men kräver att du ändrar avgasfläns och downpipe. Eventuellt behöver du även modifiera oljeanslutning/retur och skaffa anpassade vatten rör/anslutningar till turbon. Låter enkelt, men det är inte så lätt som det låter.

Eftersom jag inte har någon större erfarenhet av Holset eller Precision turbos så jag tänker inte ge några råd om dem.

Följande aggregat från Garrett är lämpliga:
 • GT3076R
 • GTX3076R
För dessa två turbos är det rekommenderat att använda 0,63 avgashuset, för bästa resultat på gatan och bana. 1,0 bar vid ca 3200 rpm på 3:ans växel. 0,82 är mer rekommenderat för användning på bana, eftersom du får 1,0 bar vid 3400 rpm.
 • GT3071R
 • GTX3071R
På dessa turbos, kan du välja på antingen 0,63 eller 0,82 A/R, beroende på hur snabbt respons du vill ha. 0,82 rekommenderas eftersom de har så pass bra spool up. 1 bar vid ca 3500 rpm för GTX-serie turbo och 3100 rpm för GT3071R.


Jag har uppgraderat min turbo och vill ha lite mer effekt, vad kan göras för att optimera förbättringarna.
Du bör uppgradera din intercooler med större rör . Du kommer inte att få en effektökning genom att göra detta, men du kommer att öka volymen av rören så att luften färdas med lägre hastighet för att minska turbulens.

Du bör också överväga att uppgradera till en frontmonterad intercooler för bättre kylning. Det finns väldigt få frontmonterade intercoolers som är bolt on (om det finns överhuvud taget) och de flesta köper en aluic från t.ex http://www.klracing.se" onclick="window.open(this.href);return false; och modifierar tills den får plats.


Jag vill uppgradera min kamaxel, när ska jag gör det?
De flesta uppgraderar inte kamaxeln i dessa bilar, det rekommenderas sällan på en bil med ett originalturbo eller en med en motor under 350whp, det kammen gör är att flytta vridmomentet högre upp i registret och ger mer turbo lagg. Du kan uppgradera din kamaxel med en orörd topp, men det är mer lämpligt att uppgradera den efter att ha portat toppen för att få bättre resultat.

På en gatbil rekommenderas originalkam eller en kam från vissa 944 N/A som kallas "9R", dvs. att artikelnumret slutar på "9R" istället för "5R", dessa kammar har något högre lyft på avgassidan.

Det finns både omslipade kammar att köpa, dessa används med ett modifierat kamhus, samt kammar som är gjorda av nya ämnen. Populära kammar är DBilas, Enem och JM (John Milledge).
-Siktar på 450 hk-
Honat och modifierat block, vevstakar/kolvar balanserade, planad topp 8,9-1, mirafrästa säten/ventiler, portade kanaler - ökat flöde 11% på inlopp, 9r kamaxel, hårdare ventilfjädrar, Garret GT3271, lättat svänghjul med 60-2 trigger, SPEC 3 hybridkoppling med aluminiumtryckplatta, Nira i3+, separata tändspolar. 1200 cc spridare, 044 pump, 8mm bränsleledning samt E85.

Min biltråd: http://www.944sverige.com/forum/viewtopic.php?t=6600

User avatar
Erol
Moderator
Posts: 4321
Joined: 2005-12-20 14:11:36
Bilmodell: 951 Snart körbar
Årsmodell: 1986
Location: Eskilstuna
Contact:

Re: Att trimma en 944 Turbo - Läs detta först!

#5 Post by Erol »

Styrsystem/Eftermarknadssprut

Piggy Back

Vad är Piggy back?
Med ett piggybacksystem kan du själv finjustera tändning och bränsle. Det finns piggybacks som tillåter dig att ta bort din luftmassemätare och köra med en MAP/MAF-sensor. Vissa modeller kan även styra laddtryck och har dataloggning. Det som kännetecknar ett piggyback-system är att man kopplar in detta mellan original styrsystem och motorn, dvs. piggy back-systemet fångar upp signalerna från givare på motorn och omvandlar dessa värden och skickar dom vidare till styrboxen.

MAP-baserade piggybacks (som gör att du kan ta bort dig luftmassemätaren)
Det finns piggy back-styrenheter för Porsche 944 som tillsammans med ett chip som gör att du kan ta bort din luftmassemätare och som emulerar den spänning som annars produceras av luftmassemätaren, emulerigen sker från signaler via MAP-sensor (den mäter lufttryck i insuget) och RPM i en 3D-tabell som kräver finjustering till din motor.
 • Plus - De positiva sakerna till dessa piggybacks är att du minskar begränsningar av luftflödet innan turbon, dvs. du kan ta bort den restriktiva luftmassemätaren. Detta gör att du får bättre spool up.
 • Minus - Det negativa är att varje gång du ändrar något på motorn som ändrar motorns verkningsgrad, som byta insug eller porta toppen eller till och med något så enkelt som att uppgradera avgassystemet, kommer piggyback-systemet behöva justeras för extra bränsle som behövs för den ökade luftflödet, detta efter som piggyback inte kan se luftflödet.
Avancerad Piggyback (som gör att du kan styra bränsle och tändning)
Det finns bara en piggy back som klarar detta, som stöder Porsche 944, det är Vitesse piggyback. Det finns piggy back-system som har liknande funktioner, men de erbjuder inte support eller något stöd för Porsche 944.

Är det värt att satsa på Piggy Back?
Personligen tycker jag inte att det är värt pengarna, för samma pengar kan du köpa ett stand alone-sprut, vilket ger ett flertal fler fördelar och framför allt är det mycket mer framtidssäkert, för fler uppgraderingar kommer att göras :wink:


Stand alone-sprut (ersätter DME & KLR)

När ska jag välja ett stand alone-sprut?
Du skall välja ett stand alone-sprut när du vill uppnå maximal prestanda av din motor. Vart efter du byter komponenter på din motor, kommer inte originalchip eller trimchip vara optimala längre, det finns några sätt att lösa detta. Antingen att någon med kunskap programmerar om ditt chip så att det passar din nya motorsetup eller via ett piggy back-system. Dock så är dessa system rätt begränsade och/eller krångliga att justera. Med ett modernt eftermarknadssprut har du fler funktioner och noggrannare justeringar än med originalsprut.

Är de svåra att montera?
Det finns stand alone-sprut som är bara snudd på plug and play för Porsche 944, där man kan köpa färdiga kabelhärvor eller använda originalkabelstam samt att originalgivarna fungerar. Annars brukar man få dra nya kablar till alla givare, spridare m.m. Ska du ge dig in på en uppgradering till ett eftermarknadssprut bör du sätta dig in i "operationen" ordentligt innan du sätter igång, då minsta felkoppling eller glapp kan få förödande konsekvenser om oturen är framme. En sak till som är positivt med att gå över till stand alone, när man drar nya kablar slipper man dom gamla kablarna som är över 20 år och kan generera många svårfunna fel.

Jag tänker inte göra någon fördjupning när det gäller eftermarknadssprut, funderar du på att uppgradera se till att bilda dig en egen uppfattning om vad du behöver/vill ha. Viktigt att tänka på vid val av sprut, förutom den ekonomiska, är att ha bra support, har du bekanta/vänner som kör med en viss typ av sprut kan det vara en bra idé att skaffa ett likadant så länge det uppfyller dina krav, även om det kanske är några kronor dyrare.

Snabb överblick av ett urval av de vanligaste eftermarknadsspruten:
 • Haltech: Dyrt och föråldrat och dåligt stöd för OEM hårdvara mm. Krångligt att mappa de äldre.
 • Nira: Lite dyrare men fint sprut. Enkelt för nybörjare, på svenska. Dock underligt upplägg i mjukvara vid mapping . Bra stöd för original givare.
 • Autronic: Dyrare storebror till Nira. Väldigt vanligt.
 • Link: Samma upplägg som Nira/Autronic men kan vara buggigt.
 • Civinco: Överprisat "Megasquirt" i finare förpackning. Enligt många sämsta mjukvaran på marknaden.
 • MegaSquirt: Billigt som bara den, relativt primitivt och buggigt som tusan! Störningskänsigt.
 • Vems: Prisvärt, inbyggd lambda och avgastemp och har i princip alla de funktioner som Nira och Autronic har, med få undantag.
 • Apexi/Greddy med flera: Extremt begränsade funktioner och ofta mycket svårmappat.
Kortfattat, Nira och Autronic är the "Big Boys", där får man vad man betalar för. Dock är de sällan man kommer använda det fullt ut. Vems är ett väldigt prisvärt uppstickar-sprut.
-Siktar på 450 hk-
Honat och modifierat block, vevstakar/kolvar balanserade, planad topp 8,9-1, mirafrästa säten/ventiler, portade kanaler - ökat flöde 11% på inlopp, 9r kamaxel, hårdare ventilfjädrar, Garret GT3271, lättat svänghjul med 60-2 trigger, SPEC 3 hybridkoppling med aluminiumtryckplatta, Nira i3+, separata tändspolar. 1200 cc spridare, 044 pump, 8mm bränsleledning samt E85.

Min biltråd: http://www.944sverige.com/forum/viewtopic.php?t=6600

User avatar
Erol
Moderator
Posts: 4321
Joined: 2005-12-20 14:11:36
Bilmodell: 951 Snart körbar
Årsmodell: 1986
Location: Eskilstuna
Contact:

Re: Att trimma en 944 Turbo - Läs detta först!

#6 Post by Erol »

Bromsar

Standardbromsar
Bromsarna på en 944 Turbo är ganska bra, när dessa bilar byggdes var 4 kolv bromsar fram och bak ganska toppmodernt! För gatbruk brukar de flesta inte behöva uppgradera bromsarna. För att bättra på prestandan med originalbromsarna kan du byta till en annan sorts bromsklots, till exempel en som är anpassad för bankörning.

Optimering av befintliga bromsar
Trots att 944 turbo har kylkanaler i fronten till hjulhuset, är det är rätt populärt att montera kylslangar från fronten fram till en hållare som leder in luften i navet på bromsskivan, detta för att optimera kylningen av bromsarna. MA Komposit har scoop till fonten (ersätter dimljusen) och 9products har plåtarna som du fäster vid navet.

M030 Bromsar
På bilar från -87 kan du montera Turbo S/M030 (304mm skivor) genom att adaptrar för bromsok eller byta hela spindlarna, det kan dock vara svårt/dyrt att få tag på alla delar som behövs. 944 turbo -86 har en udda lösning där framskivorna sitter på insidan av navet och där krävs det lite mer modifiering för att kunna montera andra skivor.

Big Red
Ett bättre alternativ är 993 Twin Turbo (satt även på 928 GTS) även kallade "Big Red", som har en 322mm skivor och en större bromskloss som bromsar bilen ännu effektivare. Du kan köpa ett kit med adaptrar från Lindsey Racing eller 9products.
Kom ihåg att du behöver 17" fälgar eller större för att få plats med dessa bromsar!

All in!
6 kolvsok från en 996 GT2/GT3 som har 350mm skivor. Denna uppgradering är mer för den seriösa banräcern men det ser också bra ut på en gatbil. :wink: 9products säljer adaptersatser, men det är upp till dig att hitta bromsoken...

Det går självklart att montera andra bromsar, klicka här för mer information om olika Porschebromsar och dess dimensioner.
-Siktar på 450 hk-
Honat och modifierat block, vevstakar/kolvar balanserade, planad topp 8,9-1, mirafrästa säten/ventiler, portade kanaler - ökat flöde 11% på inlopp, 9r kamaxel, hårdare ventilfjädrar, Garret GT3271, lättat svänghjul med 60-2 trigger, SPEC 3 hybridkoppling med aluminiumtryckplatta, Nira i3+, separata tändspolar. 1200 cc spridare, 044 pump, 8mm bränsleledning samt E85.

Min biltråd: http://www.944sverige.com/forum/viewtopic.php?t=6600

User avatar
Erol
Moderator
Posts: 4321
Joined: 2005-12-20 14:11:36
Bilmodell: 951 Snart körbar
Årsmodell: 1986
Location: Eskilstuna
Contact:

Re: Att trimma en 944 Turbo - Läs detta först!

#7 Post by Erol »

Fjädring/Hjulupphängning

Coilover
Eftersom bilen är byggd för att svänga med och inte "rattlåsrace" är det är lätt att förbättra kurvtagningen. En 951 med en välsorterad hjulupphängning kan på banan vara snabbare än vissa 911, en 951 med lite mer effekt och en välsorterad hjulupphängning kan genera 993-förare. Beroende på vad du har gjort för modifieringar och din körskicklighet finns det även potential att skrämma 996-förare och oroa 997-åkarna. :twisted:

Det finns redan en bra skriven artikel (iofs på engelska) om chassioptimering, i stället för att göra en halvdan, länkar jag dig till en riktigt bra. Clarks-Garage fjädringsartikel.

Det finns många märken av Coilovers att välja mellan, de vanligaste (i prisklassen 12.000-23.000:-) som används på 944 i Sverige verkar vara:
 • Koni - Original M030, ej coilover bak.
 • Bilstein - Club Sport kit
 • H & R - Nürburgring-settning
 • Leda - Engelskt märke som gjort konkurs
 • GAZ - Ganska nytt märke i Sverige, men användarna verkar nöjda
Sen finns det även kit från KW, Intrax, Öhlins mfl. Dock så är dessa inte så vanliga då de ligger i en högre prisklass. Där emot finns det dåligt utbud, för att inte säga obefintligt, när det gäller billiga/kina kit som exempel XYZ eller D2.


Bussningar
Något som kan göra underverk, framförallt på styrkänslan, är att byta ut gamla torrspruckna gummibussningar i fram och bakvagn. Bäst resultat får du om du monterar polyuretanbussnigar (t.ex. Powerflex) eller delrinbussningar. Denna uppgradering kostar inga stora pengar, men gör mycket för körkänslan!


Krängningshämmare
944 turbo har olika grova krängningshämmare beroende på årsmodell. Fram finns det 22,5 mm, 24 mm, 25,5 mm, 26,8 mm och bak 16 mm eller 18 mm. Vanligtvis vill man ha styvare krängare och det populäraste sättet att lösa detta är att montera Krängare från 968 med M030 (sportchassi) dessa är 30 mm fram och 19 mm (ställbar i tre steg) bak.
-Siktar på 450 hk-
Honat och modifierat block, vevstakar/kolvar balanserade, planad topp 8,9-1, mirafrästa säten/ventiler, portade kanaler - ökat flöde 11% på inlopp, 9r kamaxel, hårdare ventilfjädrar, Garret GT3271, lättat svänghjul med 60-2 trigger, SPEC 3 hybridkoppling med aluminiumtryckplatta, Nira i3+, separata tändspolar. 1200 cc spridare, 044 pump, 8mm bränsleledning samt E85.

Min biltråd: http://www.944sverige.com/forum/viewtopic.php?t=6600

User avatar
Erol
Moderator
Posts: 4321
Joined: 2005-12-20 14:11:36
Bilmodell: 951 Snart körbar
Årsmodell: 1986
Location: Eskilstuna
Contact:

Re: Att trimma en 944 Turbo - Läs detta först!

#8 Post by Erol »

Jag har nämnt en del produkter och företag i artiklarna ovan, här har jag samlat lite nyttiga länkar till dessa firmor och deras produkter samt lite andra användbara länkar när man skall uppgradera sin 944:a

Företag i USA som säljer trim och reservdelar: Länkar till nordiska försäljare:
__________________
-Siktar på 450 hk-
Honat och modifierat block, vevstakar/kolvar balanserade, planad topp 8,9-1, mirafrästa säten/ventiler, portade kanaler - ökat flöde 11% på inlopp, 9r kamaxel, hårdare ventilfjädrar, Garret GT3271, lättat svänghjul med 60-2 trigger, SPEC 3 hybridkoppling med aluminiumtryckplatta, Nira i3+, separata tändspolar. 1200 cc spridare, 044 pump, 8mm bränsleledning samt E85.

Min biltråd: http://www.944sverige.com/forum/viewtopic.php?t=6600

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users