Page 1 of 1

Kängningshämmares storlek och material, kontra fjädrar?

Posted: 2006-02-28 08:25:31
by Jon80
Har funderat en hel del kring det här med krängningshämmare..
Och första fråga gäller material, är det någon sorts fjäderstål, eller är det vanligt bonjärn? (läste på Rejsa, där någon menade att vanligt bonjärn dög?!)

Nu till en lite mer komplicerad fråga.. vad händer om bilen har relativt mjuka fjädrar, och man trycker på en ganska hård/styv? krängningshämmare? Blir effekten den att i kurvorna så sjunker bilen ihop? Då ytterhjulets fjäder är mjuk, vill ju den fjädra in ganska enkelt, innerhjulets fjäder är ju även den mjuk, så den borde väll ge med sig, och helt enkelt göra att RideHeighten sjunker.. väll?

Om man kollar på ren väghållning, är det bättre att sätta på styvare fjädrar, än att peta på större krängare (om vi lyckas bibehålla balansen i bilen)? Båda modifieringarna borde ge mindre krängningar iallfall juh.. dock med krängare, så förloras den individuella fjädrningen..

Ach.. nu börjar jag spekulera om min egen fråga.. Någon som kanske kan ge lite input här?

Mvh Jon

(GUUUUD vad kul det är att snacka Racetech, speciellt när man är okunnig och bara lär sig hela tiden :D)

Posted: 2006-02-28 08:49:38
by Pär Hylander
När man dimensionerar en lastbärande mojäng av stål så kan man normalt sett dimensionara antingen mot hållfasthet eller mot styvhet (nedböjning). (i vissa fall kanske man får dimensionera mot yttryck eller nått sånt oxo)

Hursomhelst, hållfasthet i sammanhanget innebär att det blir olika mycket last per ytenhet, N/mm2. Olika stålsorter är väldigt olika bra på att ta sådana laster innan det blir permantent deformation. Bonnjärn ligger under 300 N/mm2 och (ultra)höghållfast ligger över 1000 N/mm2.

Mot styvhet är det däremot ngn som kallas elasticitetsmodulen som påverkar, denna mäts märkligt nog i samma enhet men vad som är ännu märkligare är att alla stål har ungefär lika hög sådan, nämligen 210 000 N/mm2.

Jaha, vad innebär nu detta då kan man fråga sig. Jo, och man ta en järnbit av bonnjärn och en av höghållfast som ser likadana ut och belastara dom likadant men måttligt mycket så kommer dom att böja sig lika mycket och sen fjädra tillbaka till ursprungslämnget. Skillnanden dom emellan är att om man ökar lasten så kommer bonnjärnet att böja sig permanent (dvs inte fjädrar tillbaka fullt ut) eller ryka av medans det höghållfasta kommer att böja sig mer men ändå fjädra tillbaka till ursprungsläget. Gick det där resonomanget att följa?

Vad blir då konsekvenserna av detta då? Jo om man utformar sin krängare så att den inte utsätts för så höga spänningar att materialet kommer utanför sitt elastiska område så går det bra med bonnjärn! I ett sånt läge tillför inte mer exklusiva material något mer än ökade kostnader! Är däremot geometrin sådan att krängaren ryker av eller blir permanent deformerad får man gå upp i materialkvalitet eller ändra på geometrin.

Posted: 2006-02-28 10:50:33
by Jon80
Å tusan! Det var ett mycket intressant, och bra utlägg om material-val.. Sitter på Solid Works, men förstår inte FEM-beräkningarna tillräkligt bra, samt om man kan bestämma Ändlägen för krafterna (alltså när ena hjulet är fullt utfjädrat, och det andra fullt infjädrat (borde väll kanske aldrig uppstå, men man vet ju aldrig)..

Du sitter inte och klämmer på en lika god förklaring på Fjäderhårdhet / krängarehårdhets frågan Pär? (eller någon annan?)

Mvh Jon