Sida 1 av 1

Problem med baklucka som öppnas

Postat: 2019-10-10 19:34:46
av Dalmas12
Hej,

Jag är ny här på forumet, är därför om jag postar detta på rätt ställe. Jag har en 944 -84 med ett väldigt irriterande problem, nämligen en baklucka som öppnas i minsta gupp.

Jag har plockat isär låsmekanismen och gjort rent dem, tagit bort dem torra gummiinsatserna och ersatt dem med nya (själva delen som håller pinnen centrerad). Jag har även justerat armarna som styr låsningen för att hålla pinnen fast.

Är det någon som har en idé om vad jag ska göra för att få till det?

/Dalmas12

Re: Problem med baklucka som öppnas

Postat: 2019-10-10 20:01:57
av [Bobo]
Välkommen hit!
Har du kollat vad som händer nere i hålen när du vrider på nyckeln?
Två halva "kransar" ska röra på sig och göra hålet större/mindre. Om dessa kärvar kommer inte pinnen hållas fast.
Kolla funktionen om det inte är gjort, rengör och smörj.

Bobo

Re: Problem med baklucka som öppnas

Postat: 2019-10-10 20:34:42
av Peter O
Om problemet kvarstår efter att du testat Bobos tips så tror jag att du behöver byta de koniska pinnarna som går ner i hålen. De är av relativt mjuk metall och kan därmed nötas ner med tiden. Effekten blir då att låsmekanismen inte kan greppa som den ska. Hade precis detta fel på min bil för längesen. Gissar att de finns att köpa hos Utzon.
Lycka till!
Hälsningar,
Peter

Re: Problem med baklucka som öppnas

Postat: 2019-10-10 20:52:43
av Dalmas12
Tack så mycket för svaren, vad grymma ni är! Jag tror att det kan vara problem med kransarna isåfall! Det är nämligen bara en krans i respektive hål. Har googlat lite tidigare och sett att det är två kransar som går ihop, men inte på min!

Vet ni om det går att plocka isär dem för att se om det är en krans som ligger där inne men som inte kommer fram?

Re: Problem med baklucka som öppnas

Postat: 2019-10-11 06:35:04
av [Bobo]
Kommer inte ihåg om det går att få isär... Det gör det säkert men frågan är hur det är med att få ihop skiten igen. :?

Men testa att fylla upp med wd-40 och peta lite med en tunn mejsel åt det hållet som saknar krans och se om du kan lirka loss den. Tror inte att den saknas utan att den kärvar.

Anledningen till problemet kan vi ju ta i samma veva. Det beror på att dräneringen från låsen är igensatt. Blås i slangarna från undersidan av låsen och kolla så andedräkten når undersidan av bilen. Hålen i bilen sitter bakom hjulhusen i facken under mattan som man har bogserlina, startkablar och oljedunk i om man är ordentligt förberedd.

På tal om inget så bör du antingen bygga en trebenskabel eller skaffa ett extra dme-relä att ha i reserv till den dagen det går sönder, vilket det kommer göra tids nog.

Hoppas du får många härliga mil innan snön kommer och att du då sätter på dubbdäck och kör även i vinter. :D

Bobo

Re: Problem med baklucka som öppnas

Postat: 2019-11-30 08:10:07
av Sebastu
Alla har inte krans på båda sidor. Jag köpte nya från Utzon efter att plastarmar och annat gått av, och de nya har bara krans på ena sidan, men istället Går den längre runt, täcker kanske 60-70% av hålet.

Sen köpte jag nya gasfjädrar, tyvärr för de nya var så starka (trots samma styrka som original) att de drog loss glaset från den övre metallisten, vid gångjärnen...